Niji

Paikka: Raasakankoulunkenttä
Sää: Viileä, pilvinen
Häiriöt: Neljä muuta koirakkoa, ohikulkijoita, autoilijoita (kenttä on kahden tien välissä), uusi kenttä

Ensimmäinen tokokurssikerta on nyt siis takana päin. Kurssilla käsiteltiin tällä kertaa luopumista (namialusta), perusasentoa, luoksepäästävyyttä sekä luoksetuloa.

Luopumisharjoitus on siis yksinkertaistettuna sitä, että kävellään koiran kanssa maassa olevan namikupin ohitse niin, ettei koira saa kupille kajota omin lupineen. Koira piti kuitenkin vapauttaa alustalle palkaksi. Tämä palvelee tulevaisuutta ja alustaa on helppo käyttää mm. ruudun opettamisessa. Mutta vaikka kuinka yksinkertainen juttu olikin, niin minä en hoksannut Nijiä alustalle vapauttaa välillä, vaan palkkasin sitä kädestä. Fiksu minä. Harjoitus meni hyvin joka tapauksessa, vaikkei ohjaaja ollutkaan ihan perillä siitä, että mitä piti tehdä ;D

Tehtiin alustan kanssa periaatteessa kontaktikävelyä, joka luonnistui Nijiltä hienosti. Seuraavaksi tehtiin niin, että laitettiin koira paikallaoloon istumaan ja käytiin laittamassa nami alustalle. Itse käveltiin jonkin matkan päähän alustasta ja kutsuttiin koira luokse. Niji ei osaa kunnolla olla istualtaan paikallaolossa, mutta homma onnistui kuitenkin hyvin. En hirveitä välimatkoja ottanut vielä tässä vaiheessa, koska istualtaan paikallaoleminen on neidille täysin uutta. Niji tuli aina nätisti luokse, eikä ollut menossakaan kupille.

Seuraavana otettiin sivulletuloa/perusasentoa. Niji alkaa pikkuhiljaa hahmottaa homman ja tulee melko nopsaan sivulle. Paikka on hyvä. Vaarana on, että neiti istuu hieman lonkalle... Nyt siis vaan tarkkuutta lonkkien kanssa. Käsiapu oli vielä melko voimakkaana mukana, mutta vähentelin sitä pikkuhiljaa. Lopulta Niji meni jo ilman käsiohjaustakin. Koko tunnin ajan nimittäin jouduin liikettä hinkkaamaan. Eiköhän se siis ala tästä suttaantua ;) Sivulletuloja treenatessa Niji paineistui hieman vetäjän läsnäolosta, koska olisi mielellään lähtenyt tätä moikkaamaan. Hyvää harjoitusta siis! :)

Luoksepäästävyys suoritettiin liikkeenomaisesti eli oltiin kaikki rivissä koirat perusasennossa. Ensin vetäjä, Mari, teki luoksepäästävyyden jokaiselle koirakolle kuten kokeessakin. Nijillä meinaa peppu nousta ylös, joten tein seuraavalla kerralla siten, että syötin nameja koiralle koko ajan. Kolmas kerta tehtiin siten, että namien syöttäminen katkesi silloin kun "tuomari" oli koskettelemassa koiraa ja jatkui välittömästi, kun tuomari lopetti. Kolmas kerta meni parhaiten, sillä Niji ei ehtinyt nostamaan peppuaan vielä. Häntä sillä vinhasti kyllä heilui. Seuraavaksi luoksepäästävyyden teki kurssin miespuolinen osallistuja. Tälläkin kertaa Niji nosti peppuaan joten tehtiin toistot samalla tavalla kuin edellisenkin kanssa. Tätä pitää siis Nijin kanssa treenata ja paljon :P

Luoksetuloja otettiin pari kipaletta. Ensin siten, että Mari piti Nijiä ja itse menin jonkin matkan päähän ja kutsuin koiraa. Tavoitteena oli saada vauhtia luoksetuloon. Sitä ei ainakaan meiltä puuttunut :D Palkkasin Nijin patukalla ilman eteenistumista, koska emme sitä edes osaa. Seuraavaksi tehtiin sama homma, mutta muut kurssilaiset muodostivat kujan. Ei ongelmaa. Kujassa ollessa oman koiran piti olla kontaktissa sivulla. Nijillä homma sujui kivasti. Ainoastaan kerran se meinasi lähteä perään, mutta hihna stoppasi matkan välittömästi ja tyttö laski maasta nousseen pepun takaisin maahan. Kontakti oli hyvä häiriöstä huolimatta.

Kotiläksyksi tuli seuraavat asiat:
- Luopumisharjoituksia alustalla/kupilla
- Sivulletulon käsiavun poistaminen

Niji oli reipas koko kurssin ajan puolentunnin kävelymatkasta huolimatta (ehkä noin 2,5 km?). Neiti oli reipas eikä muiden touhut hirmuisia kiinnostaneet. Välillä jäi katselemaan, muttei lähtenyt mihinkään. Minulla on ihan selvästi jonkin sortin "Nepo-syndrooma", koska syötän nameja huomaamattani jatkuvalla syötöllä, vaikkei Niji todellakaan sellaista määrää palkkaa tarvitse. Tämän tulin huomanneeksi joka käänteessä. Omaan selkärankaan siis pitää iskostaa se, ettei nameja tarvitse Nijille syöttää kuin ehkä yksi kymmenesosa siitä, mitä Nepolle tarvitsee!