Niji

Paikka: Raasakan koulun kenttä
Sää: Aurinkoinen, viileä
Häiriöt: Kolme muuta koirakkoa, ohikulkijoita, ohikulkeva juna (huudatti äänimerkkiä), viereinen rakennustyömaan meteli, ohikulkevat autot, moottoripyörät ym.

Tällä kertaa aiheina oli luoksepäästävyys, paikallaolo, maahanmeno sekä seuraaminen.

Aloitettiin tarkistamalla edelliskerran "läksy" eli sivulletulo. Tämä sujui hyvin lukuunottamatta alussa käyttämääni käsiapua, jonka kouluttaja hoksasi. Onneksi, sillä kuvittelin, etten mitään käyttänyt :D Itse toivoisin sivulletuloon enemmän vauhtia, mutta eiköhän se tule perästä päin. Tekniikka alkaa olla Nijillä hallussa. Välillä tulee hivenen vinoon, mutta alkaa pikkuhiljaa korjaamaan virhettään itse.

Seuraavaksi otettiin liikkeenomaisesti luoksepäästävyyttä. Tämä sujui huomattavasti paremmin kuin viime kerralla. Ensin Mari teki luoksepäästävyyden kaikille. Meille homma tehtiin kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla syötin Nijille namia samaan tapaan kuin viimeksi. Kun Mari oli kohdalla, lopetin syöttämisen ja jatkoin kun kopelointi oli ohitse. Toinen kerta tehtiin ilman nameja ja se sujui todella hienosti! Seuraavaksi luoksepäästävyyden teki yksi kurssilaisista. Nämäkin sujuivat ihan kivasti. Kerran Niji meinasi nousta, mutta laski peppunsa kuitenkin maahan. Hieman on mielistelyn elkeitä tässä hommassa ilmassa, mutta eiköhän se siitä kun juttuun tulee varmuutta.

Tehtiin ryhmässä paikallaoloa + maahanmenoa sivulla. Nijillä homma sujui hienosti. Sivulla maahanmeno on hidas, johon käsiavulla koitin saada lisää vauhtia. Pientä nopeutta saatiin näin aikaiseksi. Käsiapu on hyvä olla myös senkin takia mukana, koska Niji meinaa mennä hieman vinoon maahan. Oikeastaan se menee mutkalle, ei niinkään vinoon. Eli peppu ja etujalat ovat samassa linjassa, mutta selkä tekee ihme kiemuran.. Niji ei kuitenkaan vedä lonkalle tai edes meinaa sitä tehdä. Tänään paikallaoloissa oli sitä toivottua tarkkaavaisuutta enemmän kuin normaalisti. Hieman piti äänien perään vilkuilla, mutta enemmän tilloteltiin minua korvat höröllä. Vilkuilu ei kuitenkaan ollut sellaista hätkähtelyä, vaan pää kääntyi rauhallisesti äänen suuntaan ja sitten taas takaisin minuun. Niji petraa tässä hommassa selvästikin, eikä melko tuntemattomat koira olleet mikään ongelma neidille. Kerran Niji meinasi nousta, koska kuuli "vapaa"-käskyn sivulta. Niji nousi seisomaan ja otti askeleen minua päin, mutta kun lähdin koiraa kohti korjaamaan, niin Niji läjähti maahan siltä seisomalta ottamatta askeltakaan. Kehuin korjauksesta ja jatkoimme vielä hetken p-oloa. Mari käveli välillä häiriköimässä koiria ja pyöri jokaisen koiran ympärillä muutamien kymmenien senttien päässä koirasta. Nijin hännän ylikin käveltiin. Tässä ei ollut minkäänlaista ongelmaa. Tarkemmin ottaen Niji vain skarppasi kontaktiaan minuun. Uskomaton penikka! Matkaa koiraan oli vaihtelevasti n. 3-8 metriä ja aikaa kului yhtä vaihtelevasti minuutin alapuolella.

Maahanmenoissa meillä on vielä petrattavaa. Niji ei nimittäin osaakaan enää mennä maahan edessäni, vaan hakee sivulle. Siispä tätä treenailemaan uudestaan käsiapujen kanssa pikkuhiljaa niitä vähentäen. Maahanmenoja toisteltiin aika paljon.

Seuraamisessa palataan hieman taaksepäin. Nimittäin Niji erkanee kuulema aika paljon liikkeelle lähdön jälkeen. Siispä siirrymme yksiaskel-tekniikkaan ja ohjausta enemmän mukaan. Päästiin siihen vaiheeseen kentällä, ettei minun tarvinnut enää käyttää kättä apuna, kun otettiin askel ja pysähdyttiin. Niji tiivisti menoaan selvästi treenien aikana. Mukaan otettiin yhden askeleen käännöksiä molempiin suuntiin. Tässä liikkeessä tehtiin myös paljon toistoa.

Seuraavalle kerralle saimme läksyksi seuraamisen jatkamista, maahanmenon kertaamista / liikkeestä maahanmenon alkeita sekä paikallaolotreenien jatkamista.

Niji oli oma mukava itsensä. Keskittyi ja kuunteli hienosti. Toisten "vapaa"-käskyihin Niji alussa reagoi, mutta loppua kohden ei niistä juuri välittänyt. Hieman pientä paineistumista oli ilmassa, mutta se oli toisaalta hyväksikin, sillä Niji petraantui esimerkiksi paikallaolossa paineesta enemmän. Tästä on taas hyvä jatkaa :)